Wielkanoc jest dla
Chrześcijan najważniejszym świętem w roku, również najstarszym, i upamiętnia
Zmartwychwstanie Chrystusa.
Zwyczaje
i symbole Świąt Wielkiej Nocy nie wszędzie są jednak takie same. W różnych
krajach różnią się. Czasem różnice są niewielkie, lecz zdarzają się zasadnicze. W Polsce, jak obchodzona i przeżywana jest wiemy
wszyscy, postanowiłam napisać kilka ciekawostek ze świata. Zaczynając przegląd
zwyczajów zacznę od Stanów Zjednoczonych.
W tym kraju wszystko
zaczyna się jeszcze przed świętami, kiedy odbywają się zbiórki żywności,
odzieży i akcje dobroczynne. Odnosi się to do kultury Celtów, których kapłani w
dniu wiosennej równonocy obdarowywali ubogich żywnością. W Wielki Piątek odprawiane są nabożeństwa
pasyjne. Dawniej wierzono, że jajko ugotowane w tym dniu, a zjedzone na
śniadanie w Wielką Niedzielę przyniesie szczęście domownikom. Przechowywane
przez sto lat miało się zmienić w ogromny diament. Co do dawnych wierzeń w Stanach Zjednoczonych
uważano, że w Wielki Piątek można sadzić warzywa, ponieważ jest pomyślny dla
ogrodników. Niedzielna Msza św. odprawiana jest o dziesiątej rano i uczestniczy
w niej bardzo wielu wiernych.
Inny zwyczaj, popularny zwłaszcza wśród
dzieci, to poszukiwanie skarbów. Jajka ugotowane na twardo lub czekoladowe w
kolorowych papierkach ukrywa się w domu lub w ogrodzie. Tradycją jest też, że w
poświąteczny poniedziałek odbywają się zawody w toczeniu jajek z łagodnego
pagórka, aby do podnóża dotarły bez uszkodzenia. Najsłynniejsze ma miejsce na
trawniku przed Białym Domem i mają tam prawo wstępu dzieci w towarzystwie osoby
dorosłej.
We
Francji Wielkanoc uważa się za „święto odnowy”. Jeszcze do niedawna tradycja
wymagała, aby w tym dniu wyjąć z szaf słomkowe kapelusze, parasolki i kolorowe
suknie. Była okazją do ofiarowania sobie nowych strojów. Nawet, jeśli kupiono
je kilka tygodni wcześniej musiały czekać w szafie na poranek wielkanocny.
Niestety nie zawsze była odpowiednia pogoda, dlatego też z tym też krajem wiąże
się przysłowie: „Boże Narodzenie na balkonie, Wielkanoc przy kominku”.
Kolejna
nowość dla nas to obchodzenie Wielkiej Nocy na Bałkanach. Tutaj malowanie
pisanek rozpoczyna się w Wielki Czwartek. Przypisywana jest im magiczna moc.
Mówi się, że przechowywane przez cały rok mają strzec od nieszczęść, zakopane
chronią winnice przed gradem, na pola sprowadzają urodzaj, a w pasiekach
strzegą pszczoły od śmierci. Uważa się też, że jeśli ktoś przemyje oczy wodą, w
której moczyły się pisanki będzie się cieszył dobrym wzrokiem. Katoliccy
Serbowie rozpoczynają Wielkanoc od pojawienia się na polnych drogach jeźdźców w
czarnych płaszczach i kapeluszach z kościelnymi chorągwiami w ręku. Okrążają pola,
łąki i lasy, aby zapewnić urodzaj.
Również Wenezuela
uważana za bardzo religijny kraj ma swoją tradycję. Popularnym zwyczajem jest,
że ludzie przebierała się w strój Chrystusa z Nazaretu i noszą go przez
cały Wielki Tydzień lub tylko w Wielki Czwartek. Robi się to
w jakiejś intencji. W Wielkanocną Niedzielę całe rodziny idą na Mszę
św. do kościołów.
Tak
przedstawiają się obrzędy świąteczne i przedświąteczne w kilku innych krajach.
W tym momencie dla odmiany pokażę nieco inną stronę kolejnych – tą kulinarną:
co można znaleźć na stołach w czasie świątecznego śniadania?
Mieszkańcy
Skandynawii znani są z upodobania do ryb i owoców morza, dlatego śniadanie
wygląda całkiem inaczej niż u nas. Głównymi daniami są ryby, a dokładnie: łosoś
w soli, marynowany śledź i omlet z krewetkami. Podawany jest pasztet- pasta z
wątrobianki przyprawiana mnóstwem przypraw: pistacjami, natką pietruszki i pieprzem,
a do tego dolewane: sherry i śmietana. Na stole leżą też bułeczki z
francuskiego ciasta: słodkie z owocami lub wytrawne. Do wyboru.
W
Austrii na świątecznym stole można znaleźć naleśniki ze słodkim nadzieniem
serowym do smaku przyprawione wanilią i skórką cytrynową. Do tego podaje się sałatkę
z wędliny i warzyw z drobnymi ciasteczkami anyżowymi, bułeczki drożdżowe oraz delikatną
leguminę ryżową z sosem truskawkowym. Po wszystkim podawany jest świąteczny
deser z kremu serowego, powidła śliwkowego przyprawionego rumem, pomarańczą i
posiekanymi migdałami.
Problem
z potrawami na świąteczny mają nasi zachodni sąsiedzi. Uważają, że jedzenie
powinno być tradycyjne, ale zarazem zdrowe. Podczas śniadania na niemieckim stole
można dostrzec: jajka z kawiorem, chleb orzechowy, muesli z owocami, tradycyjną
babkę drożdżową z rodzynkami i bakaliami oraz biały ser z ziołami w kształcie
jajeczek.
Tak
właśnie wyglądają Święta Wielkiej Nocy w innych krajach i kontynentach. Pomimo,
że obrzędy są różne i czasami dla nas bardzo dziwne, nawet niezrozumiałe oraz
zaskakujące to wszystkie łączy jedno: wszędzie przeżywa się je w gronie
rodzinnym więcej myśląc o bliźnich i Bogu, który za nas umarł na Krzyżu.
Komentarze
Prześlij komentarz