Moi Drodzy, czasu dobrego niestety nie mamy. Tym bardziej ochoty do jego radosnego celebrowania. Mój dzisiejszy post miał również być inny, ale właśnie jutro – to znaczy się już za chwilę rozpoczynamy Tłusty Czwartek, o którym więcej, kilka słów, napisałam TUTAJ.
Tym, co dla naszych podniebień jest nieodłączne w Tłusty Czwartek są pączki i faworki zwane chrustami. Podobno w tym dniu możemy jeść je do woli, bo nie przytyjemy ani grama 😉
Poniżej zamieszczam wypróbowane przez wiele lat przepisy mojej mamy❗ Zawsze zachwycają smakiem 😀
Smacznego❗😋
Przepis na pączki
Okrągłe, puszyste ze złocistą opaską wokół. Jedzone w Tłusty czwartek podobno nie tuczą.
Składniki na pączki z konfiturami:
½ kg mąki
1/3 szklanki drobnego cukru
Szklanka mleka
3 żółtka
1 całe jajo
½ kostki masła
Wanilia lub cukier waniliowy
Konfitura z róży (może być też śliwkowa lub wiśniowa)
Szczypta soli
Kieliszek spirytusu lub rumu
Tłuszcz do smażenia (1 l)
5 dag drożdży
Na posypkę pączków:
Skórka pomarańczowa
Płatki migdałów
Cukier puder
Rozcieramy drożdże z łyżką cukru, dodajemy ćwierć szklanki mąki, zalewamy letnim mlekiem i odstawiamy w ciepłe, zaciszne miejsce do wyrośnięcia.
Ucieramy żółtka z cukrem na kogel-mogel, cytrynę szorujemy, parzymy i ocieramy ze skórki, a następnie wyciskamy.
Łączymy wszystkie składniki (zaczyn, mąkę, skórkę i sok z cytryny, cukier waniliowy i sól) i wyrabiamy luźne ciasto. Przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia aż podwoi objętość.
Z ciasta formujemy krążki (można też rozwałkować ciasto i wycinać je szklanką), nakładamy na środek konfitury, zlepiamy brzegi, nakrywamy ściereczką i znowu pozostawiamy do wyrośnięcia.
W rondlu o grubym dnie rozgrzewamy tłuszcz (najlepiej smalec), wkładamy pączki przy pomocy łyżki cedzakowej, przykrywamy pokrywką. Smażymy do zarumienienia po obu stronach. Wyjmujemy, osączamy na ręczniku papierowym i posypujemy cukrem pudrem. Ewentualnie lukrujemy i posypujemy skórką pomarańczową lub płatkami migdałów.
Przepis na chrust
Składniki:
2 szklanki mąki
6 żółtek
½ szklanki gęstej śmietany
1 łyżka spirytusu
Szczypta soli
Smalec do smażenia
Cukier puder do posypania
Przepis na pyszny chrust wpięciu krokach:
Na stolnicę przesiewamy mąkę, robimy w niej dołek i wbijamy do środka jajko i żółtka.
Dodajemy pozostałe składniki: sól, spirytus i taką ilość śmietany by zagnieść dość twarde, błyszczące ciasto.
Odrywamy kawałek (ok. 1/4) ciasta, a resztę przykrywamy odwróconą miseczką, żeby nie wyschło.
Rozwałkujemy na cieniutki placek, który kroimy na paski o szerokości 3-4 cm i długości 6-8 cm, każdy z pasków nacinamy wzdłuż, a następnie przewlekamy koniec faworka przez nacięcie.
W rondlu o grubym dnie rozgrzewamy tłuszcz, smażymy faworki partiami na jasnozłoty kolor, osączamy na papierowym ręczniku i posypujemy cukrem pudrem.
Oi Anna. Acompanhando os últimos acontecimentos. Desejo muita saúde para você e sua família. Oramos para que isso termine logo.
OdpowiedzUsuńThanks. Luiz I watch news tv all day. Now too. I'm going to bed right now. I dread what kind of world we will wake up in a few hours. Thanks for your prayers, it's needed now. Putin is crazy. I won't lie that I'm not scared. I'm scared! This is the Matrix.
Usuń