Osłodzić tegoroczny Tłusty Czwartek

Moi Drodzy, czasu dobrego niestety nie mamy. Tym bardziej ochoty do jego radosnego celebrowania. Mój dzisiejszy post miał również być inny, ale właśnie jutro – to znaczy się już za chwilę rozpoczynamy Tłusty Czwartek, o którym więcej, kilka słów, napisałam TUTAJ.

Tym, co dla naszych podniebień jest nieodłączne w Tłusty Czwartek są pączki i faworki zwane chrustami. Podobno w tym dniu możemy jeść je do woli, bo nie przytyjemy ani grama 😉

Poniżej zamieszczam wypróbowane przez wiele lat przepisy mojej mamy❗ Zawsze zachwycają smakiem 😀

Smacznego❗😋


Przepis na pączki

Okrągłe, puszyste ze złocistą opaską wokół. Jedzone w Tłusty czwartek podobno nie tuczą.


Składniki na pączki z konfiturami:

½ kg mąki

1/3 szklanki drobnego cukru

Szklanka mleka

3 żółtka

1 całe jajo

½ kostki masła

Wanilia lub cukier waniliowy

Konfitura z róży (może być też śliwkowa lub wiśniowa)

Szczypta soli

Kieliszek spirytusu lub rumu

Tłuszcz do smażenia (1 l)

5 dag drożdży


Na posypkę pączków:

Skórka pomarańczowa

Płatki migdałów

Cukier puder

  1. Rozcieramy drożdże z łyżką cukru, dodajemy ćwierć szklanki mąki, zalewamy letnim mlekiem i odstawiamy w ciepłe, zaciszne miejsce do wyrośnięcia.

  2. Ucieramy żółtka z cukrem na kogel-mogel, cytrynę szorujemy, parzymy i ocieramy ze skórki, a następnie wyciskamy.

  3. Łączymy wszystkie składniki (zaczyn, mąkę, skórkę i sok z cytryny, cukier waniliowy i sól) i wyrabiamy luźne ciasto. Przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia aż podwoi objętość.

  4. Z ciasta formujemy krążki (można też rozwałkować ciasto i wycinać je szklanką), nakładamy na środek konfitury, zlepiamy brzegi, nakrywamy ściereczką i znowu pozostawiamy do wyrośnięcia.

  5. W rondlu o grubym dnie rozgrzewamy tłuszcz (najlepiej smalec), wkładamy pączki przy pomocy łyżki cedzakowej, przykrywamy pokrywką. Smażymy do zarumienienia po obu stronach. Wyjmujemy, osączamy na ręczniku papierowym i posypujemy cukrem pudrem. Ewentualnie lukrujemy i posypujemy skórką pomarańczową lub płatkami migdałów.







Przepis na chrust

Składniki:

2 szklanki mąki

6 żółtek

½ szklanki gęstej śmietany

1 łyżka spirytusu

Szczypta soli

Smalec do smażenia

Cukier puder do posypania

Przepis na pyszny chrust wpięciu krokach:

  1. Na stolnicę przesiewamy mąkę, robimy w niej dołek i wbijamy do środka jajko i żółtka.

  2. Dodajemy pozostałe składniki: sól, spirytus i taką ilość śmietany by zagnieść dość twarde, błyszczące ciasto.

  3. Odrywamy kawałek (ok. 1/4) ciasta, a resztę przykrywamy odwróconą miseczką, żeby nie wyschło.

  4. Rozwałkujemy na cieniutki placek, który kroimy na paski o szerokości 3-4 cm i długości 6-8 cm, każdy z pasków nacinamy wzdłuż, a następnie przewlekamy koniec faworka przez nacięcie.

  5. W rondlu o grubym dnie rozgrzewamy tłuszcz, smażymy faworki partiami na jasnozłoty kolor, osączamy na papierowym ręczniku i posypujemy cukrem pudrem.






zdj. Anna Hudyka

Komentarze

  1. Oi Anna. Acompanhando os últimos acontecimentos. Desejo muita saúde para você e sua família. Oramos para que isso termine logo.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Thanks. Luiz I watch news tv all day. Now too. I'm going to bed right now. I dread what kind of world we will wake up in a few hours. Thanks for your prayers, it's needed now. Putin is crazy. I won't lie that I'm not scared. I'm scared! This is the Matrix.

      Usuń

Prześlij komentarz

Skontaktuj się ze mną!

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Archiwizuj

Pokaż więcej

Słowa klucze

Pokaż więcej
Blogi