Przekąska idealna!

Moi Drodzy,

Dzisiaj z nastaniem weekendu trochę inny post – przyjemniejszy, niż poprzedni, gdyż dotyczący pewnych pyszności😊.

Z nastaniem wiosny niecierpliwie czekam na nadejście czasu leśnych borówek (wolę je, niż te amerykańskie), bo wiem, że to one, ukryte w cieśnie, będą królować w moim domowym menu😊. Uwielbiam pierogi z tymi owocami (tak, jak z truskawkami🍓❗), ale jeszcze bardziej jagodziankiDrożdżówki z jagodami w wykonaniu mojej Mamy. Wspaniałe i powiem (może nieskromnie❗), iż najlepsze z tych właśnie wypieków, które zdarzyło mi się zjeść autorstwa różnych osób (i z cukierni). Te są po prostu niezrównane❗ Jak dla mnie idealne zarówno na rozpoczęcie, jak i zakończenie dnia oraz jako przekąska. Pyszne, o wyśmienitym słodkim smaku jagód. Uwielbiam je, kiedy są jeszcze cieplutkie, takie prosto z brytfanny i dlatego, kiedy ostygną, a ja mam ochotę zjeść podgrzewam bułeczki w mikrofalówce.   



Anna Hudyka


Poniżej podaję przepis na te wyśmienite wypieki

Składniki:

1 kg mąki pszennej

10 deko drożdży

1/2 szklanki cukru

½ litra mleka

Szczypta soli

1 jajko całe

3-4 żółtka

½ margaryny „Kasi”

Wykonanie:

Do miski przesiać mąkę. Wbić jajka i wymieszać. W garnuszku podgrzać 1/2 litry mleka, cukier i margarynę (do rozpuszczenia). Do letniego rozczynu dodać szczyptę soli (mniej niż pół płaskiej łyżeczki). Kiedy rozczyn wystygnie dodać pokruszone drożdże oraz chwilę odczekać do rozpuszczenia. Następnie rozczyn wlać do miski z mąką i z tego wyrobić ciasto. 

Kiedy ciasto wyrośnie (zwiększy objętość dwukrotnie) podzielić na porcję (na przykład na 4 części). Każdą z nich po kolei rozwałkować na grubość 1,5 cm, pokroić na prostokąty (jak na pierogi) i do każdego z nich dać łyżkę jagód i 1/2 płaskiej łyżeczki cukru, a następnie dobrze skleić.

Sklejonym brzegiem układać na blaszce i odstawić bułki na chwilę do wyrośnięcia. Kiedy podrosną posmarować rozmieszanym przygotowanym wcześniej rozmieszanym jajkiem i piec w temperaturze, jak na ciasto drożdżowe.

SMACZNEGO❗❗❗😊



Anna Hudyka

Komentarze

  1. Devono essere buonissimi, grazie per la ricetta. Buona serata.
    sinforosa

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Yes, they are very delicious :) They are wonderful!
      They just constituted my breakfast a few moments ago.
      Greetings to you warmly and have a wonderful Saturday!!!

      Usuń
  2. Ale narobiłaś mi smaka! Wyglądają przepysznie. Uwielbiam jagody!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Naprawdę są wspaniałe!!! Same pyszności i po meczu będę je jeść na kolację :)
      Pozdrawiam Cię serdecznie i życzę miłej niedzieli!

      Usuń

Prześlij komentarz

Skontaktuj się ze mną!

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Archiwizuj

Pokaż więcej

Słowa klucze

Pokaż więcej
Blogi